Att ta hand om och rengöra dina smycken regelbundet kan förlänga deras livslängd och hålla dem i gott skick. Här är några generella tips och råd för att vårda olika typer av smycken:

Guld och Silver:

 1. Använd en mjuk borste: Använd en mjuk tandborste eller en smyckesborste för att försiktigt borsta bort smuts och damm från ytan.
 2. Använd tvål och vatten: Blanda mild diskmedel med varmt vatten och blötlägg dina guldsmycken i lösningen i några minuter. Använd sedan borsten för att rengöra dem försiktigt.
 3. Polera med putsduk: Använd en putsduk speciellt avsedd för guld och silver för att polera smyckena och få dem att glänsa.
 4. Undvik kemikalier: Undvik att använda starka kemikalier, som blekmedel eller ammoniak, eftersom de kan skada metallerna och ädelstenarna.

Diamanter och ädelstenar:

 1. Blötläggning: Låt dina diamanter och ädelstenar ligga i en lösning av mild diskmedel och varmt vatten i några minuter för att lösa upp oljor och smuts.
 2. Använd en mjuk borste: Använd en mjuk tandborste för att borsta bort smuts från diamanter och ädelstenar. Var försiktig så att du inte repa metallen eller ädelstenarna.
 3. Kontrollera steninfattningen: Se till att stenarna är ordentligt infattade och att inga klorna är lösa. Om du upptäcker några problem, få dem åtgärdade av en juvelerare.

Pärlor:

 1. Undvik kemikalier: Pärlor är känsliga för syror och kemikalier. Undvik att använda starka rengöringsmedel och kontrollera att dina pärlor inte utsätts för parfym, hårspray eller makeup.
 2. Rengör med en mjuk trasa: Använd en mjuk trasa för att torka av pärlorna och ta bort eventuell smuts. Undvik att blötlägga pärlor i vatten.
 3. Förvara separat: Förvara pärlsmycken separat från andra smycken för att undvika repor och skador.

Platina:

 1. Använd mild tvål: Använd en mild tvål och varmt vatten för att rengöra platina. Blötlägg smyckena och använd en mjuk borste för att ta bort smuts.
 2. Polera: Platina har en naturlig glans, men om det blir matt kan du använda en putsduk för att återställa glansen.
 3. Professionell rengöring: Eftersom platina är ett hårt och hållbart material kan du också välja att ta med dina platinsmycken till en juvelerare för professionell rengöring och polering.

Silver:

 1. Förebyggande åtgärder: Eftersom silver kan oxidera och bli mörkt över tid, försök att undvika att utsätta det för luft och fukt. Förvara silver i lufttäta påsar eller smyckeskrin när det inte används.
 2. Använd silverputs: För att ta bort oxidation och återställa glansen, använd en silverputs och applicera den med en mjuk trasa eller en svamp. Undvik att använda silverputs på smycken med ädelstenar, eftersom det kan skada dem.

Guldbelagda smycken:

 1. Försiktighet med rengöring: Guldbelagda smycken bör rengöras försiktigt för att undvika att förslitningslagret av guld försvinner. Använd en mjuk trasa och undvik att använda borstar eller rengöringsmedel som kan vara för hårda.
 2. Undvik vatten och kemikalier: Ta av guldbelagda smycken när du tvättar händerna eller använder kemikalier, eftersom vatten och vissa kemikalier kan påverka guldpläteringen.

Tennsmycken:

 1. Undvik syror: Tennsmycken kan reagera med syror och förlora sin glans. Undvik att exponera dem för syror från parfymer eller kemikalier.
 2. Rengör med en mjuk trasa: Använd en mjuk trasa för att torka av tennsmycken regelbundet. Om det behövs kan du använda en mild tvållösning.

Trä- och lädersmycken:

 1. Förvara torrt: Trä- och lädersmycken bör hållas torra för att förhindra svullnad eller sprickbildning. Undvik att bära dem i vatten eller fuktiga miljöer.
 2. Undvik direkt solljus: Lämna inte trä- eller lädersmycken i direkt solljus, eftersom detta kan orsaka färgförändringar och deformering.

Diamantsmycken:

 1. Undvik repor: Diamanter är hårda, men de kan repas av andra diamanter. Förvara dem separat från andra smycken.
 2. Kontrollera infattningen: Eftersom diamanter vanligtvis är infattade i metall, se regelbundet till att infattningen är säker och att inga klorna är böjda eller lösa.

Att följa dessa specifika råd för olika typer av smycken kommer att hjälpa dig att bevara deras skönhet och kvalitet över tid. Kom ihåg att vara försiktig och noggrann för att undvika onödiga skador under rengöringsprocessen.

Allmänna tips:

 1. Undvik att sova eller bada med smycken: Det kan förhindra repor och minska risken för att smyckena tappas bort.
 2. Förvara smycken separat: Förvara olika smycken separat för att förhindra repor och skador.
 3. Kontrollera regelbundet: Inspektera dina smycken regelbundet för att upptäcka eventuella problem som lösa stenar eller trasiga kedjor.
 4. Sök professionell hjälp: Om du är osäker på hur du ska rengöra eller ta hand om dina smycken, sök råd från en professionell juvelerare.

Genom att följa dessa råd och vårda dina smycken regelbundet kan du hålla dem i bästa möjliga skick och njuta av dem under lång tid.