1. Hope-diamanten: En av världens mest kända diamanter är Hope-diamanten, en 45,52-karats blå diamant som sägs ha förbannats på grund av att den stals från en hindutempelstaty. Diamanten köptes av den rika juveleraren Henry Philip Hope, som sedan gick igenom personliga tragedier, inklusive ekonomiska problem och dödsfall inom familjen. Många av dess ägare efter Henry Hope upplevde också otur och olyckor. Diamanten donerades senare till Smithsonian Institution, där den för närvarande visas, och det sägs att dess förbannelse inte längre gäller.
  2. Fabergé-ägget: Fabergé-äggen är en serie överdådigt dekorerade påskägg skapade av juveleraren Peter Carl Fabergé åt den ryska tsaren Alexander III och senare åt hans son, Nikolaj II. Ett av de mest kända äggen är det så kallade ”Imperial Coronation Egg”, som skapades för att fira tsarens kröning 1897. Det innehöll en miniatyrdubbel av den kejserliga kronan, och ägget betraktas som en av de mest påkostade och konstnärliga skapelserna från Fabergé-verkstaden.
  3. Koh-i-Noor-diamanten: Koh-i-Noor, som betyder ”Berg av ljus” på persiska, är en av världens största diamanter. Dess historia sträcker sig över flera århundraden och olika kulturer, från Indien till Iran och senare till Storbritannien. Diamanten har ägts av olika härskare och erövrare och sägs ha medfört både lycka och olycka för sina ägare. Idag sitter Koh-i-Noor i Storbritanniens kronjuveler och har varit en källa till kontrovers och politiska diskussioner.
  4. Cartier Love Bracelet: Cartiers Love Bracelet är inte bara känt för sitt eleganta design utan också för den romantiska bakgrunden. Armbandet designades av Aldo Cipullo på 1970-talet och kräver att det sätts på och tas av med en speciell skruvmejsel, som vanligtvis bärs av ägarens partner. Tanken bakom detta var att ge partnerna en symbol för deras ”eviga kärlek” eftersom armbandet inte kan tas av utan hjälp från den andra personen.
  5. Betydelsen av en förlovningsring: Traditionen med förlovningsringar har rötter som går tillbaka till romartiden. Ringen placerades ursprungligen på den fjerde fingret på vänster hand eftersom det troddes att den handen hade en ven som var direkt kopplad till hjärtat. Symboliken av en cirkulär ring representerar oändlighet och evig kärlek. I dagens samhälle fortsätter förlovningsringar att vara en stark symbol för kärlek och åtagande mellan två personer.
  6. Tutankhamuns halsband: När Tutankhamuns grav öppnades 1922 fann arkeologen Howard Carter en mängd föremål, inklusive ett vackert halsband som tros ha tillhört den unge faraonens far. Detta halsband består av nio kedjor bestående av lapis lazuli, karneol och turkos. Dess detaljerade design och användning av ädelstenar visar på den avancerade smyckestillverkningen i det forntida Egypten och speglar samtidigt de religiösa och kungliga symbolerna i den egyptiska kulturen.
  7. Sapphire Ring of Princess Diana: Den blå safiren i prinsessan Dianas förlovningsring, som nu är hertiginna Kates förlovningsring, har en speciell historia. Denna ring valdes av prins Charles för sin blivande brud från Garrard Jewellers katalog 1981. Att välja en ring från en katalog bröt med konventionen, och ringen har sedan dess blivit en ikonisk symbol för kunglig kärlek och minne av prinsessan Diana.
  8. Perlen La Peregrina: La Peregrina är en av världens mest kända pärlor, upptäckt i Panamas vattnen på 1500-talet. Den har ägts av drottningar, kejsarinnor och kändisar, inklusive Mary I av England och Elizabeth Taylor. Den blev särskilt berömd när Richard Burton köpte den som en present till Elizabeth Taylor, som lät Cartier omvandla den till ett fantastiskt halsband. La Peregrina är känt för sin storlek och symmetri, och dess rika historia gör den till en av de mest eftertraktade pärlorna i världen.
  9. Cambridge Lover’s Knot Tiara: Detta eleganta tiara, även känd som Queen Mary’s Lover’s Knot Tiara, var en gåva från drottning Mary till sin svärdotter, prinsessan Diana. Den designades ursprungligen på uppdrag av drottning Marys gudmor, och dess ikoniska pärlor och diamanter har burits av flera medlemmar av den brittiska kungliga familjen. Trots dess skönhet är tiaran också förknippad med tragiska ögonblick, då den bar prinsessan Diana under många offentliga framträdanden och kungliga evenemang.
  10. Guldringen från den antika staden Ur: En av de äldsta kända guldringarna kommer från den sumeriska staden Ur, och den dateras till omkring 2000 f.Kr. Ringen visar en noggrann konstnärlig gravering som illustrerar en offentlig procession. Detta antika smycke ger en inblick i den avancerade tekniken och konstnärliga skicklighet som existerade i Mesopotamien för tusentals år sedan och markerar samtidigt en viktig del av mänsklighetens historia.