Det finns många berömda juvelerare och konstnärer som har gjort betydande bidrag till världen av smyckesdesign. Här är några namn som har varit inflytelserika och som har präglat smyckesindustrin genom historien:

 1. Harry Winston (1896–1978): En av de mest kända juvelerarna i det 20:e århundradet, känd som ”kungen av diamanter”. Hans företag, Harry Winston Inc., har förvärvat och skapat några av världens mest kända diamanter, inklusive den berömda Hope-diamanten.
 2. Coco Chanel (1883–1971): Bortom sitt inflytande inom mode var Coco Chanel också känd för sina smycken, särskilt de ikoniska pärlsträngarna och kaméliasmyckena. Hennes innovativa syn på mode inkluderade smycken som kom att definiera elegans och enkelhet.
 3. René Lalique (1860–1945): En fransk juvelerare och glaskonstnär som spelade en viktig roll i utvecklingen av art nouveaustilen. Hans smycken kännetecknas ofta av organiska former och användningen av emalj och ädelstenar.
 4. Cartier: Ett prestigefyllt juvelerar- och klockhus grundat av Louis-François Cartier på 1800-talet. Cartier är känt för sina eleganta och tidlösa smycken, inklusive de ikoniska klockmodellerna Tank och Santos.
 5. Tiffany & Co.: Ett av världens mest kända juvelerar- och silversmedsföretag grundat år 1837. Tiffany är känt för sina diamantringar och ikoniska blå askar. Deras kreationer har varit populära bland kändisar och allmänheten.
 6. Fabergé: Ett ryskt juvelerar- och äggdesignföretag känt för sina extravaganta påskägg som skapades för den ryska kejsarfamiljen. Carl Fabergé, företagets grundare, var en skicklig guldsmed och juvelerare.
 7. Elizabeth Taylor (1932–2011): Skådespelerskan var inte bara känd för sin talang utan också för sin imponerande smyckessamling. Hennes berömda smycken inkluderade den enorma Krupp-diamanten och La Peregrina-pärlan.
 8. David Webb (1925–1975): En amerikansk juvelerare känd för sina djärva och färgstarka smycken. Hans verk har burits av många kändisar och han är känd för sin unika designstil.

Dessa personer och företag har alla bidragit till att forma smyckesvärlden genom sina kreativa insatser och unika designapproacher. Deras verk har inte bara blivit symboler för lyx och elegans utan har också inspirerat kommande generationer av smyckesdesigners.

 1. Van Cleef & Arpels: Ett exklusivt franskt juvelerar- och klockföretag grundat 1906. De är kända för sina eleganta smycken och användningen av fantastiska ädelstenar. Van Cleef & Arpels är också kända för att introducera den ikoniska Zip Collier-halsringen.
 2. Bulgari: Ett italienskt juvelerar- och lyxvarumärke känt för sina färgstarka ädelstenar och djärva design. Bulgari är också känt för sina eleganta klockor och lyxiga accessoarer.
 3. Hemmerle: Ett familjeägt tyskt juvelerar- och guldsmedsföretag känt för sina innovativa och experimentella smycken. De använder ovanliga material som aluminium och brons tillsammans med ädelstenar för att skapa unika verk.
 4. Solange Azagury-Partridge: En brittisk juvelerare vars verk är kända för sin djärvhet och lekfullhet. Hennes skapelser inkluderar färgstarka och fantasifulla smycken som bryter mot konventionella normer.
 5. Wallace Chan: En kinesisk juvelerare och skulptör som är känd för sina tekniska innovationer och konstnärliga designs. Han använder ofta ovanliga ädelstenar och skapar komplexa smycken som gränsar till konstverk.
 6. JAR (Joel Arthur Rosenthal): En amerikansk juvelerare som är känd för sina exklusiva och högst eftertraktade smycken. JAR:s verk är känt för sin detaljrikedom och överraskande användning av ädelstenar och metaller.
 7. Art Smith: En afroamerikansk guldsmed och designer som var verksam under mitten av 1900-talet i New York. Hans smycken var kända för sina moderna och abstrakta former och var en del av Harlem Renaissance.

Det finns också en växande rörelse av unga och nyskapande smyckesdesigners som utforskar nya material, tekniker och estetik. Denna mångfald av kreativitet inom smyckesvärlden fortsätter att berika och utveckla den globala konversationen kring konst, mode och personlig uttrycksfullhet.

 1. Paloma Picasso: Dotter till konstnären Pablo Picasso och en framstående smyckesdesigner själv. Hennes skapelser kännetecknas av djärva former och färgstarka kompositioner. Hon har samarbetat med det prestigefyllda smyckesföretaget Tiffany & Co.
 2. Stephen Webster: En brittisk juvelerare känd för sina nyskapande och avantgardistiska smycken. Han är särskilt känd för att integrera rock ’n’ roll-stilen i sina verk.
 3. Alexis Bittar: En amerikansk juvelerare och designer känd för sina unika och moderna smycken. Han är särskilt känd för sitt arbete med Lucite, ett transparent plastmaterial.
 4. Irene Neuwirth: En amerikansk juvelerare som är känd för sina färgstarka och bohemiska smycken. Hon är särskilt känd för att använda ovanliga ädelstenar och omsorgsfullt handgjorda detaljer.
 5. Boucheron: Ett franskt juvelerar- och klockföretag som grundades 1858. Boucheron är känt för sina eleganta och fantasifulla smycken samt för att vara den första juveleraren som etablerade sig på Place Vendôme i Paris.
 6. Wendy Yue: En hongkongbaserad juvelerare som är känd för sina intrikata och konstnärliga smycken. Hennes verk kännetecknas ofta av detaljrikedom och användningen av ovanliga ädelstenar.
 7. Jacqueline Rabun: En dansk-amerikansk juvelerare som är känd för sina moderna och organiska smycken. Hennes verk har ofta en konceptuell och skulptural känsla.
 8. Pomellato: Ett italienskt juvelerar- och guldsmedsföretag känt för sina färgstarka stenar och unika designs. De är särskilt kända för att använda sig av förlustiga ädelstenar och innovativa material.

Att utforska dessa juvelerare och deras verk ger en inblick i den mångfald och kreativitet som finns inom smyckesdesign. Från klassiska och eleganta till nyskapande och avantgardistiska, smyckesvärlden fortsätter att utvecklas och fascinera genom konst och hantverk.