Fakta & Råd

Silver som på latin heter Argentum är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller och gruppen myntmetaller.

Många människor har silver smycken och genom tiden har denna ädelmetall varit mycket uppskattad. Men det kan användas i ett antal andra applikationer så nästa gång du tittar på din silverring eller halsband. Så kom ihåg vilken fantastisk metall silver är.

I gamla Kina

Fick barn traditionellt ett silverhalsband. Detta placerades runt halsen, eftersom man trodde att detta hade kraft att avvärja onda andar.

Orden för ”silver” och ”pengar” är desamma på fjorton olika språk. Silver har länge varit associerat med månen, tillsammans med flera mångudinnor i olika kulturer. På grund av detta hänvisade alkemisterna till metallen med namnet Lunar.

Före tillkomsten av antibiotika användes silverföreningar för att förhindra infektion. Folk av forntida civilisationer lagrade också vatten, vin och ättika i silverflaskor av samma anledning. Även i denna dag och ålder av mycket avancerade läkemedel kan silverföreningar. Fortfarande användas externt för att framgångsrikt kunna behandla brännskador.

Silver har använts för att göra mynt i tusentals år. Den tidigaste registrerade användningen i mynttillverkning antas vara ca 700 BC och detta har fortsatt under hela historien. 90% silvermynt användes i USA fram till mitten av 1960-talet.

Silver har använts i mynt i tusentals år ännu mer än guld! Som en ädelmetall har det konstaterats att det upptäcktes som en gruvmetall ca 4000 BC i Mesopotamia-regionen nära Turkiet. Silver började cirkulera som mynt omkring ~ 2500 år sedan i Lydia. Bilden är en silvermyntdrachm som används i början av 400 B.C.

I några gamla kulturer var silver mer värdefullt än guld. I det moderna samhället är värdet av guld ganska mycket mer än silver. Det uppskattas att det finns 17 gånger mer silver i världen än det finns guld. Ungefär två tredjedelar av silvermynten över hela världen är en biprodukt av gruvdrift för bly, koppar och zink.

Silver tillverkas för över 10 000 industriella applikationer

Fotografi, medicinsk användning, bästa ledare av el, solpaneler och efterfrågan fortsätter att stiga med ökad teknik. Applikationerna inom teknik och medicinsk industri är oändliga. Silver har använts i vapen av historier och legender i åratal. Till exempel reste Lone Ranger en häst som heter Silver och sköt silverkulor ur sin pistol. Medan silverkulor är ett häftvapen i varulvslore.

Silver kan också användas i fotografering och en stor del av den metall som produceras idag används för detta ändamål.
Om du vill mina egna silver så kan en resa till British Columbia vara på korten. Den norra Cordillera-området här antas ha ett antal ouppbyggda insättningar. Vilket gör det till en utmärkt plats för att hitta nya upptäckter.

Silver har en ganska intressant och ibland konstig historia. Och det finns inget som talar om hur många fler användningsområden vi kommer att utveckla för metallen i framtiden. Människor som ”föddes med en silversked i munnen” tenderar. Att hänvisa till dem som hade turen att födas i rika familjer. Men man tror att ordstävet härrörde mer från en hälsa än ett rikedomsperspektiv. Eftersom barn som matades med silverskedar och andra silverredskap tenderade att vara hälsosamma.

Guldpläterat silver

En del av våra smycken är guldpläterade / förgyllda. Det innebär att smycket är överdraget med ett tunt lager äkta guld. Den underliggande metallen är vanligtvis silver om inget annat anges.

Oxiderat silver

En del av våra smycken är oxiderade. Detta görs för att framhäva detaljer eller skapa kontraster till den vita rena silverytan. Silver oxideras med kemikalier och är en ytbehandling som putsas bort eller bleknar vid användning. Vill man behålla den mörka ytan bör man därför ta av sig smycket vid kontakt med vatten.

Smycken – historik
Smycken har genom historien använts för att pryda kroppen men har också under årtusenden varit symbol för andra värden som rikedom, religion, status eller kulturell tillhörighet. Bäraren av smycken är historiskt sett lika mycket en manlig som en kvinnlig företeelse. Vanligaste typer av smycken är halsband, armband, ringar och örhängen. På senare tid har smycken som berlocker, ear-cuffs och piercing blivit populära. Idag betraktas även klockor i stor utsträckning som smycken.

Silver är en ädelmetall som har varit känd sedan urminnes tid. Detta är en lista över intressanta fakta om element silver .

1. Ordet silver kommer från den anglosaxiska ord  seolfor . Det finns inga ord som rimmar med det engelska ordet silver . Det är ett övergångsmetallelement, med beteckningen Ag, atomnummer 47 och atomvikt av 107,8682.

2. Silver är exceptionellt glänsande! Det är den mest reflekterande element, vilket gör den användbar i speglar, teleskop, mikroskop och solceller . Polerat silver reflekterar 95% av det synliga ljusspektrat. Dock är silver en dålig reflektor av ultraviolett ljus.

3. Silver kan existera i sitt naturliga tillstånd. Med andra ord, nuggets eller kristaller av rent silver förekommer i naturen. Silver förekommer också som en naturlig legering med guld som kallas electrum . Silver är vanligast förekommande i koppar, bly, och zinkmalmer.

4. Silvermetall är inte giftiga för människor. I själva verket kan den användas som ett livsmedel dekoration. Men de flesta silversalter är giftiga. Silver är bakteriedödande, vilket betyder att det dödar bakterier och andra lägre organismer.

5. Silver är den bästa elektriska ledaren av elementen. Det används som den standard som andra ledare mäts. På en skala från 0 till 100, rankas silver 100 i termer av elektrisk ledningsförmåga . Koppar rankas 97 och guld rankas 76.

6. Silver har varit känt sedan antiken. Det var en av de första fem metaller på att upptäckas. Människan lärde sig separat silver från bly tillbaka i 3000 BC. Silverföremål har hittats går tillbaka före 4000 f Kr. Man tror elementet upptäcktes omkring 5000 f Kr.

7. Endast guld är segare än silver. Ett uns av silver kan dras till en tråd 8000 fot lång.

8. Den vanligast förekommande formen av silver är silver. Sterling silver består av 92,5% silver, med balansen består av andra metaller, vanligtvis koppar.

9. kemiska beteckningen för silver, Ag, kommer från det latinska ordet för silver, Argentum , som i sin tur härrör från Sanskit ordet  argunas , vilket innebär lysande.

10. En enda korn av silver (~ 65 mg) kan pressas till ett ark 150 gånger tunnare än den genomsnittliga pappersark.

11. Silver är den bästa värmeledare av någon metall. Linjerna du ser i bakrutan på en bil består av silver, som används för att tina isen på vintern.

12. Orden för ‘silver’ och ‘pengar’ är samma i fjorton språk eller mer.

13. Den främsta källan till silver i dag är den nya världen. Mexiko är den ledande tillverkaren, följt av Peru. USA, Kanada, Ryssland och Australien producerar också silver. Omkring två tredjedelar av silver som erhållits i dag är en biprodukt av koppar, bly och zink gruvdrift

14. mynt präglade i USA före 1965 består av ca 90% silver. Kennedy halv dollar präglade i USA mellan 1965-1969 innehöll 40% silver. 

15. Förening silverjodid har använts för cloud sådd, för att orsaka moln att producera regn och försöker styra orkaner .

16. Priset på silver är närvarande mindre än den hos guld, varierande beroende på efterfrågan, upptäckten av källor och uppfinningen av förfaranden för att separera metallen från andra element. I det gamla Egypten och medeltida europeiska länder, var silver värderas högre än guld.

17. Några silverföreningar är mycket explosiv. Exempel innefattar silverfulminat, silver azid, silver (II) oxid, silver amid, silver acetylid, och silveroxalat. Dessa är föreningar, i vilka silver bildar en bindning med kväve eller syre. Även om värme, torkning, eller tryck antända ofta dessa föreningar, ibland allt som krävs är exponering för ljus. De kan till och med explodera spontant.

18. Silvers atomnummer är 47, med en atomvikt av 107,8682.

19. Silver är stabil i syre och vatten, men det tarnishes i luft på grund av en reaktion med svavelföreningar för att bilda ett svart sulfid skikt.

20. Användning av silvermetall omfattar valuta, silver, smycken, och tandvård. Dess antimikrobiella egenskaper gör det användbart för luftkonditionering och vattenfiltrering. Det används för att göra spegelbeläggningar, för solenergitillämpningar inom elektronik och för fotografering

Sterling silver

Är en blandning av 92,5% silver och 7,5% andra metaller. Koppar är typiskt den andra metallen som används i blandningen, även om germanium, zink och platina också kan användas. Koppar tenderar emellertid att vara föredragen, eftersom det härdar legeringen som produceras utan att det påverkar silverets glansegenskaper.

Mer än två tredjedelar av det silver som produceras som en produkt.
Av gruvbrytning av andra metaller som bly, cooper och zink.
Av alla element i det periodiska bordet är silver den bästa ledaren av värme. Detta gör det användbart i teknik som solpaneler och även en bils bakruta defogger. Metallen är också den bästa ledaren av el och kan användas i elektriska kretsar och även i batterier.

Silver är det mest reflekterande elementet, som kan återspegla 95 procent av det synliga ljusspektret. Denna egenskap gör silver idealisk för tillverkning av avancerade speglar, solceller, teleskop, mikroskop och fotografisk film.

Fint silver är minst 99,9% silver, även om metallen är för mjuk för allmänt bruk, varför sterling silver används vanligare.
Det uppskattas att 1,740 000 ton silver hittills hittats. Med mer än hälften av detta kommer från bara fyra länder i världen. Silverproducerande länder inkluderar Amerika, Ryssland, Mexiko, Peru, Kanada och Australien.

Silver kan användas för att rena vatten

Det är rätt, på grund av dess antimikrobiella egenskaper, har silver använts för att rena vatten i århundraden. I början av Rom och Grekland användes silverbehållare för att hålla vattnet rent. När bosättare flyttat från öst till väst över hela USA. Skulle de rena en flaska vatten genom att lägga ett silvermynt i det över natten. De skulle också sätta silvermynt i mjölkbehållare för att hindra dem från att förstöras. Bara en av de fantastiska fakta om silver.

Silver har antibakteriella egenskaper. Vilket har lett till ett sortiment av medicinska tillämpningar under åren (inklusive förebyggande av infektion under första världskriget). Ännu bättre utvecklar bakterier inte en immunitet mot silver som de gör för många tillverkade antibiotika. En av de vanligaste aktuella medicinska användningarna är vid behandling av brännskadeoffer.

Silver är vanligt i myter och legender om varulvar. Man trodde att sättet att döda detta varelse var att använda silver. Detta skulle kunna formas till ett svärd eller en dolk. Även om det här innebar att det var nära och personligt att en varulv och mer vanligt idag. Sägs det att en silverkula är sättet att döda ett av dessa djur.

Skötsel och förvaringsråd för silver.

Att silver missfärgas beror på svavel inte syre. Svavel kan det finnas i en mängd saker. I luften kan även små mängder svavel påverka silvret. Svavel kan också finnas på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv. Allmänt säger man att silvret oxiderar men egentligen sker det en sulfidering  och det bildas silversulfid  AgS på ytan. Silverjoner kan vandra upp till ytan på denna film och då byggs lagret på eftersom det de nya jonerna bildar nya lager av silversulfid. Det kan börja som en gul yta som mörknar först blå och sen svart. Hög luftfuktighet och temperatur påskyndar processen. Det är det som sker när vi bär smycken på bar hud och blir lite varma. Om silver blir svart eller ej när du bär det är individuellt. Viktigt är att veta att medicinering och ämnesomsättning kan göra att du inte kan bära silver. En bekant bar ett silversmycke utanpå en vit blus. Ett par timmar senare var både smycket och blusen svart.

Några goda råd:

 • Förvara bara silver i tygfodral som är avsedda för detta. Tyg kan innehålla limrester och svavelhaltiga färger.
 • Förvara silvret i en förslutbar påse så håller sig yta vackert längre.
 • Ta av smyckena när du badar, silver mår inte bra av salt och klorerat vatten.
 • Vid trädgårdsarbete, målning och hårdare arbete ta av smyckena om du vill undvika onödigt slitage på dina smycken.
 • Argentium silver håller längre utan att bli svart.
 • Proteinrik mat som ägg och lutfisk som innehåller mycket svavel, kan svärta silver som omedelbart måste diskas och rengöras. Kan inte vänta till dagen efter. En god regel borde vara att diska direkt efter användning om man har silverbestick eller brickor.
 • Nysilver innehåller inget silver mer än ett tunt lager på ytan. Det är därför inte lämpligt med mekanisk rengöring 
 • Det finns två sätt att bli av med svärta putsa eller kemiskrengörning. De putsmedel som finns ute i dagligvaruhandeln innehåller ofta medel som mekaniskt avverkar silverytan så det kan vara värt att lägga pengarna på Silverdip eller speciella putsdukar.
 • Rekommenderas !  När det gäller putsdukar så kan jag rekommendera att använda impregnerade putsdukar som man köper hos smyckesaffärerna. Går svärtan inte bort så fukta putsduken lätt med vatten just på det stället du använder till att putsa. Putsduken innehåller medel så silvret ska hålla sig fint längre. Det är skonsamt och silvret blir extra vackert när man putsar med dessa speciella dukar.
 • Använd inte silverdip när smycket har svarta bokstäver, mönster eller stämplar.
 • Det finns skum och silverdip du kan köpa i smyckesaffärer eller där du handlar ditt silvermaterial. Då blir det en kemisk rengöring av silvret.

Du kan själv göra rent ditt silver genom t ex aluminiummetoden. Här nedan presenteras två metoder med aluminiumfolie. Det är viktigt att silvret är fritt från smuts och fett när man använder dessa. Man kan rengöra silvret innan med en mjuk tandborste och flytande diskmedel om detta behövs. Ibland räcker med att det ligger i diskmedel ett litet tag. I den sista beskrivning används en påse av aluminiumfolie, det går givetvis lika bra att göra som i den första beskrivningen med folien. Pröva först med den metoden med bara bakpulver, den är skonsammast. Fungerar det inte ta den andra medtoden med bakpulver och salt.

OBS!

Håll inte ansiktet över baljan när processen pågår för det bildas svavelväte. Metoderna är ej lämpliga om smycket har stenar pga hastig temperaturskillnad så kan stenar spricka.

Aluminiummetod med bakpulver

 1. Lägg aluminiumfolie i botten på en glasform som tål hetta.
 2. Strö bakpulver på botten av aluminiumfolien.
 3. Lägg i oputsat silver så att det har kontakt med aluminiumet i botten.
 4. Strö bakpulver över silvret också.
 5. Koka upp vattnet i en kastrull.
 6. Häll kokande vattnet över silvret i glasformen.
 7. Alltihop bubblar upp och när det slutar bubbla är det färdigt ca 10 min.

Aluminiummetod med bakpulver och salt

 1. Gör en påse genom att vika till aluminiumfolie. Om du inte vill göra en påse så lägg aluminiumfoliet i botten.
 2. Lägg aluminiumfoliepåsen i botten på en glasform som tål hetta.
 3. Strö 1 msk bakpulver och 1 msk salt utan jod på botten av aluminiumfoliepåsen.
 4. Lägg i oputsat silver så ovanpå bakpulvret och saltet.
 5. Koka upp 2,5 dl vatten och häll över silvret i påsen.
 6. Alltihop bubblar upp och när det slutar bubbla är det färdigt det tar ca 10 min.

Skölj noggrant under rinnande vatten och torka med en mjuk trasa eller krama med hushållspapper så det blir torrt.

Påse kan vara bra att göra om man t ex vill göra rent en skulptur.